Domači tiramisu narejen z ljubeznijo.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 60 minut
Za pripravo tiramisuja potrebujemo
Savoiardi piškoti 250 g
Instant kava ali divka (kavni nadomestek - primerno za otroke)
Sladka smetana 250 ml
Mascarpone sir 250 ml
Jajci 2 kos
Sladkor v prahu 3 žlice
Kakav v prahu
Količine v receptu so navedene za eno posodo. Pri tej pripravi je bila uporabljena 2,5 kratna količina, ker tiramisuja nikoli ni preveč :)
Najprej pripravimo močno instant kavo in jo pustimo, da se ohladi, ali ustrezno količino instant kave prelijemo z malo vroče vode in nato dodamo hladno vodo (gre hitreje ;) )
Stepanje 1. del
Za pripravo mase za tiramisu najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Rumenjake si shranimo za kasneje, beljake pa stepemo v sneg. Za boljšo kompaktnost snega med stepanjem dodamo malo sladkorja v prahu.
Stepanje 2. del
Stepemo še sladko smetano.
Stepanje 3. del
Rumenjake in sladkor v prahu penasto vmešamo.
Mešanici postopoma dodajamo mascarpone in mešamo, da dobimo enakomerno maso.
Združevanje vseh stepenih mas
Masi iz rumenjakov in mascarponeja najprej dodamo stepeno smetano in nato še stepene beljake. Umešavamo na rahlo in dodajamo postopoma, da dobimo puhasto kremno mešanico.
Sestavljanje tiramisuja in postrežba
Za sestavo si pripravimo Savoiardi piškote, kavo in kremno mešanico. Vsak piškot namočimo za 5 sekund v kavo in ga položimo v posodo. Sestavimo eno plast piškotov, nanje na debelo premažemo kremno mešanico. Ponovimo plast piškotov in plast kremne mešanice.
Posodo prekrijemo s folijo in shranimo v hladilniku vsaj 3 ure ali pa pustimo čez noč.
Naslednji dan oz. po vsaj treh urah v hladilniku tiramisu vzamemo iz hladilnika, ga obilno posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.
Monoporcijska opcija
Tiramisu lahko pripravimo in postrežemo tudi kot mono porcijo. Postopek priprave je enak, le da sestavine zlagamo v manjše kozarce.
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Dve besedi za Anjin tiramisu: nebeško dober :). In strinjam se z začetnim stavkom "... tiramisuja nikoli ni preveč :)".