Zelenjava z mladim sirom na žaru

Published on 1 September 2022 at 09:28
Rating: 5 stars
2 votes
Zelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Na žaru pečena sveža zelenjava s slastnim mladim sirom.

Zahtevnost: 1 / Čas trajanja: 30-60 minut (odvisno od količine)


Za pripravo potrebujemo

Rdeče podolgovate paprike

Bučke

Jajčevci

Mladi sir - (tokrat sem uporabil izvrsten domači mladi sir za žar Kmetije Potokar)

Olivno olje

Sol

Poper

 

Lahko uporabimo tudi drugo vrsto zelenjave (čebula, beluši, krompir, topinambur, radič, češnjev paradižnik, por, mlada koruza, gobe) ali sadje (jabolka, hruške, breskve).

Zelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Paprike operemo in odstranimo stebla ter semena. Razrežemo jih na četrtinske trakove in jih razpolovimo. Rahlo jih naoljimo z olivnim oljem, posolimo in po želji popopramo (selektivno jih lahko popopramo tudi med samo peko, če pripravljamo za otroke ali ostale, ki ne marajo popra). Dodatno jih lahko začinimo še z rožmarinom in timijanom.

Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Bučke in jajčevce operemo in razrežemo na 0,7 do 1 cm debele kolobarje. Vsak kolobar nasolimo, da spusti odvečno tekočino. Pred peko jih naoljimo in začinimo s soljo. Dodatno jih lahko začinimo še s česnom in origanom.

Zelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Sir razrežemo na pravokotnike debeline 1,5 cm.

Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično
Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Ko imamo pripravljene vse sestavine si pripravimo žar. Za pripravo žara glej recept Nadevane Portobello gobe na žaru.

Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Peka zelenjave in postrežba

 

Na pripravljen žar zložimo zelenjavo in sir in pečemo po sledečih časih:

Paprike pečemo 6-8 minut na vsaki strani.

Jajčevce pečemo 5 minut na vsaki strani.

Bučke pečemo 5-7 minut na vsaki strani.

Mladi sir za žar pečemo 3-4 minute na vsaki strani.

Pečeno zelenjavo in sir lahko postrežemo takoj ali pa vse zložimo v kovinsko posodo s pokrovko, da ohranimo temperaturo. Lahko zložimo tudi na krožnik in pokrijemo z alu folijo.

Ob pečeni zelenjavi in siru lahko postrežemo še nepogrešljivo partnerico peke na žaru - šopsko solato (glej recept Šopska solata).

Pa dober tek.

Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično
Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično
Zelenjava z mladim sirom na žaru - receptZelenjava z mladim sirom na žaru - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.