Na žaru pečena sveža zelenjava s slastnim mladim sirom.
Zahtevnost: 1 / Čas trajanja: 30-60 minut (odvisno od količine)
Za pripravo potrebujemo
Rdeče podolgovate paprike
Bučke
Jajčevci
Mladi sir - (tokrat sem uporabil izvrsten domači mladi sir za žar Kmetije Potokar)
Olivno olje
Sol
Poper
Lahko uporabimo tudi drugo vrsto zelenjave (čebula, beluši, krompir, topinambur, radič, češnjev paradižnik, por, mlada koruza, gobe) ali sadje (jabolka, hruške, breskve).
Paprike operemo in odstranimo stebla ter semena. Razrežemo jih na četrtinske trakove in jih razpolovimo. Rahlo jih naoljimo z olivnim oljem, posolimo in po želji popopramo (selektivno jih lahko popopramo tudi med samo peko, če pripravljamo za otroke ali ostale, ki ne marajo popra). Dodatno jih lahko začinimo še z rožmarinom in timijanom.
Bučke in jajčevce operemo in razrežemo na 0,7 do 1 cm debele kolobarje. Vsak kolobar nasolimo, da spusti odvečno tekočino. Pred peko jih naoljimo in začinimo s soljo. Dodatno jih lahko začinimo še s česnom in origanom.
Sir razrežemo na pravokotnike debeline 1,5 cm.
Ko imamo pripravljene vse sestavine si pripravimo žar. Za pripravo žara glej recept Nadevane Portobello gobe na žaru.
Peka zelenjave in postrežba
Na pripravljen žar zložimo zelenjavo in sir in pečemo po sledečih časih:
Paprike pečemo 6-8 minut na vsaki strani.
Jajčevce pečemo 5 minut na vsaki strani.
Bučke pečemo 5-7 minut na vsaki strani.
Mladi sir za žar pečemo 3-4 minute na vsaki strani.
Pečeno zelenjavo in sir lahko postrežemo takoj ali pa vse zložimo v kovinsko posodo s pokrovko, da ohranimo temperaturo. Lahko zložimo tudi na krožnik in pokrijemo z alu folijo.
Ob pečeni zelenjavi in siru lahko postrežemo še nepogrešljivo partnerico peke na žaru - šopsko solato (glej recept Šopska solata).
Pa dober tek.
Add comment
Comments