Hrustljava riba pečena na žaru.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 2 uri
Za pripravo potrebujemo
Svež brancin 1 kg
Olivno olje 2 dcl
Limona
Rožmarin
Sol
Zeliščno maslo - opcijsko
Priprava ribe
Ribo vzamemo iz hladilnika in ji temeljito odstranimo luske tako, da z nožem postrgamo od repa proti glavi ribe. Luske odstranimo na obeh straneh, po hrbtu in trebuhu ribe. Ko odstranimo vse luske, ribo z ostrim nožem zarežemo od zadnjične odprtine do brade. Odstranimo vso drobovino in škrge. Očiščeno ribo najprej temeljito osušimo s papirnato brisačko ter jo dobro nasolimo po zunanji in notranji strani (opcijsko jo lahko tudi popopramo).
Nasoljeno ribo naoljimo z olivnim oljem in ji v notranjost dodamo 2 koluta limone in rožmarinovo vejico. V trebušno votlino lahko dodamo tudi česen ali zeliščno maslo. Pripravljeno ribo pustimo na sobni temperaturi do pričetka pečenja.
Priprava žara
Za začetek zanetimo močan ogenj, nad katerega postavimo rešetke, ki naj se dobro segrejejo. Vroče rešetke odmaknemo z ognja in jih dobro očistimo s kovinsko ščetko ter naoljimo.
Počakamo, da ogenj ugasne in je oglje razžarjeno. Nad vroče oglje postavimo rešetke za peko in preverimo primerno temperaturo tako, da nad rešetko postavimo dlan in v kolikor jo lahko držimo 2 sekundi, je temperatura ravno pravšnja za peko. V kolikor moramo dlan nemudoma odmakniti, je temperatura previsoka. Temperatura pa je prenizka, kadar lahko dalj časa držimo roko nad rešetko.
Peka ribe
Na rešetko položimo ribo, ki naj bo obrnjena s trebuhom proti nam, da jo bomo lahko kasneje obrnili preko hrbta. Ribo pečemo 30-40 minut na eni strani in jo večkrat premažemo z olivnim oljem. Za mazanje olja po ribi uporabimo vejico rožmarina.
Ko je riba pečena na eni strani (riba je na eni strani pečena takrat, ko brez težav odstopa od rešetke), jo previdno obrnemo preko hrbta na drugo stran in jo pečemo še nadaljnih 15-20 minut. Vmes jo večkrat premažemo z olivnim oljem s pomočjo vejice rožmarina.
V kolikor se nam med peko kdaj pojavi ogenj, ga ugasnemo s pivom ali vodo.
Postrežba
Ko je riba pečena, jo previdno odstranimo z rešetke in jo pustimo počivati 5-10 minut, preden jo postrežemo. Pri postrežbi ribe dodamo vejice rožmarina in krhlje limone.
Ob ribi lahko pripravimo več različnih prilog (recepte za priloge bom kmalu objavil).
Priloge so lahko:
- Blitva s krompirjem
- Krompirjeva solata s kumarami in čebulo
- Pečena zelenjava (bučke, jajčevci ali druga zelenjava po želji)
- Marinirane pečene bučke s česnom in olivnim oljem
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Odlična vecerja v mednarodni zasedbi. Definitivno pet zvezdic.