Preprost recept za pripravo tradicionalne goveje juhe z rezanci.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, kuhanje 180 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveje meso (rebra, prsa) 1000 g (mesarija Avbelj) - dodamo lahko tudi goveji rep
Goveje kosti 4 kos (mesarija Avbelj) - za bolj mesnat okus juhe lahko dodamo kost z mozgom
Čebula 2 kos
Česen 2 stroka
Oranžno korenje 3 kos
Rumeno korenje 1 kos
Koren peteršilja 1 kos
Gomoljna zelena - polovica enega koluta
Koleraba - polovica enega koluta
Por - manjši kos belega dela in dva lista zelenega dela
Steblo zelene - polovica stebla
Zelena 1 vejica
Peteršilj 1 vejica
Steblo petršilja 3 kos
Lovorov list 1 kos
Poper v zrnu 1 čajna žlička
Sol 1 čajna žlička
Muškatni oršček - polovica čajne žličke
Luštrek - opcisjko
Čebuli razpolovimo in jih na suhi ponvi popražimo in dodamo v lonec z lupino vred.
Meso speremo pod hladno vodo, ga razpolovimo in v lonec dodamo meso ter kosti. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže goveje meso in kosti mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si.
Zelenjavo operemo, jo razrežemo na večje kose in jo dodamo v lonec skupaj z zelišči. Dodamo tudi česen z lupino in poper v zrnu.
V lonec nalijemo vodo, da prekrije vse sestavine.
Dodamo žličko soli in polovico žličke muškatnega oreščka ter rahlo premešamo.
Lonec pokrijemo s pokrovko in počakamo, da zavre. Peno, ki se nabira na površini, sproti odstranjujemo z žilco.
Ko voda zavre, zamanjšamo ogenj toliko, da se tekočina giblje in ne vre. Pokrovko pripremo in kuhamo 180 minut. Juhe med kuhanjem ne mešamo in v kolikor se nabere pena, jo odstranimo.
Po 180 minutah juho odstavimo in jo pustimo 10 minut, da se umiri in zbistri. Skozi cedilo juho precedimo v drugo posodo.
V precejeno juho lahko dodamo kuhano korenje in na tanke rezine narezano kuhano goveje meso. V servirno posodico dodamo rezance, ki jih dve minuti kuhamo v slanem kropu. Zalijemo z juho z nekaj korenja in mesa, potresemo s svežim petršiljem ter postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments