Počasi pečena vratovina s temnim pivom

Published on 21 September 2022 at 09:36
Rating: 5 stars
2 votes
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Recept za pripravo goveje vratovine pečene v temnem pivu.

Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: priprava 30 minut, peka v pečici 180 minut 


Za pripravo potrebujemo

Goveja vratovina 1000 g (mesarija Avbelj)

Temno pivo Chimay Grande Reserve (Pivoljub)

Čebula 4 kos

Maslo 2 žlici 

Balzamični kis 2 žlici

Rjavi sladkor 2 žlici

Pražena pšenična moka 3 žlice

Kapre 1 žlica

Zelišča (peteršilj, rožmarin, drobnjak, timijan, lovor)

Sol

Poper 

Rastlinsko olje za pečenje

Kmečki kruh 1 kos

Gorčica 1 žlica

Nekaj dodatne vode za dolivanje 

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Najprej na maslu popražimo moko. V ponev dodamo košček masla in ga raztopimo. Na stopljeno maslo dodamo moko in jo pražimo 5 minut do rahlo rjavkaste barve. Med praženjem moko konstantno mešamo. Praženo moko si shranimo za kasneje.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Meso narežemo na 1,5 cm debele rezine. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže goveje meso, proste reje, mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Čebulo narežemo na trakove in na drobno sesekljamo petršilj in drobnjak.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Meso zložimo na pladenj in ga začinimo s soljo.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Soljeno meso na visoki temperaturi, na olju, popečemo na obeh straneh. Dobro je imeti malo večjo posodo, da meso popečemo v 2 rundah. Pečeno meso odložimo na pladenj in ga pokrijemo z alu folijo.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

V posodo, v kateri smo pekli meso, dodamo košček masla in popražimo čebulo do zlato rjave barve.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Čebulo med praženjem začinimo s soljo in poprom.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Praženo čebulo odstranimo iz posode in si jo shranimo.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

V posodo, v kateri smo pražili čebulo, dodamo meso in ga posujemo s praženo moko. Na nizki temperaturi mešamo, da se moka enakomerno porazdeli po mesu. Posodo odstranimo z ognja in polovico mesa odstranimo. 

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Pričnemo z zlaganjem plasti. Na prvo plast mesa naložimo čebulo in čez čebulo potresemo petršilj ter drobnjak.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Po istem postopku naredimo še eno plast. Meso, čebula in zelišča.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Na zadnjo plast čebule potresemo rjavi sladkor in zalijemo s temnim pivom. Tokrat sem uporabil odlično belgijsko temno pivo Chimay Grande Reserve prvega slovenskega beer shopa Pivoljub - www.pivoljub.si

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Dodamo balzamični kis in dolijemo toliko vode, da vsa tekočine pride do višine mesa. 

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

V posodo dodamo še timijan, rožmarin in lovor.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Na kos kruha namažemo gorčico in ga položimo na meso (z gorčico navzdol).

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Peka in postrežba

Pečico predhodno ogrejemo na 150 stopinj celzija. Ko pečica doseže željeno temeperature nastavimo pečenje z ventilacijo in posodo vstavimo v srednji del pečice. Pečemo 180 minut.

Po 180 minutah posodo odstranimo iz pečice. Na krožnik lahko, opcijsko, naložimo pečen kos kruha, ki se je pekel v posodi in nanj naložimo pečeno meso, čebulo in omako z zelišči. Posujemo s kaprami in postrežemo.

Odlična pa je tudi kombinacija s testeninami, pečenim krompirjem, polento ali rižem. Za svežino lahko dodamo še koščke sveže rdeče paprike.

Pa dober tek.

Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično
Počasi pečena vratovina s temnim pivom - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.