Recept za pripravo goveje vratovine pečene v temnem pivu.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: priprava 30 minut, peka v pečici 180 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveja vratovina 1000 g (mesarija Avbelj)
Temno pivo Chimay Grande Reserve (Pivoljub)
Čebula 4 kos
Maslo 2 žlici
Balzamični kis 2 žlici
Rjavi sladkor 2 žlici
Pražena pšenična moka 3 žlice
Kapre 1 žlica
Zelišča (peteršilj, rožmarin, drobnjak, timijan, lovor)
Sol
Poper
Rastlinsko olje za pečenje
Kmečki kruh 1 kos
Gorčica 1 žlica
Nekaj dodatne vode za dolivanje
Najprej na maslu popražimo moko. V ponev dodamo košček masla in ga raztopimo. Na stopljeno maslo dodamo moko in jo pražimo 5 minut do rahlo rjavkaste barve. Med praženjem moko konstantno mešamo. Praženo moko si shranimo za kasneje.
Meso narežemo na 1,5 cm debele rezine. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže goveje meso, proste reje, mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si.
Čebulo narežemo na trakove in na drobno sesekljamo petršilj in drobnjak.
Meso zložimo na pladenj in ga začinimo s soljo.
Soljeno meso na visoki temperaturi, na olju, popečemo na obeh straneh. Dobro je imeti malo večjo posodo, da meso popečemo v 2 rundah. Pečeno meso odložimo na pladenj in ga pokrijemo z alu folijo.
V posodo, v kateri smo pekli meso, dodamo košček masla in popražimo čebulo do zlato rjave barve.
Čebulo med praženjem začinimo s soljo in poprom.
Praženo čebulo odstranimo iz posode in si jo shranimo.
V posodo, v kateri smo pražili čebulo, dodamo meso in ga posujemo s praženo moko. Na nizki temperaturi mešamo, da se moka enakomerno porazdeli po mesu. Posodo odstranimo z ognja in polovico mesa odstranimo.
Pričnemo z zlaganjem plasti. Na prvo plast mesa naložimo čebulo in čez čebulo potresemo petršilj ter drobnjak.
Po istem postopku naredimo še eno plast. Meso, čebula in zelišča.
Na zadnjo plast čebule potresemo rjavi sladkor in zalijemo s temnim pivom. Tokrat sem uporabil odlično belgijsko temno pivo Chimay Grande Reserve prvega slovenskega beer shopa Pivoljub - www.pivoljub.si
Dodamo balzamični kis in dolijemo toliko vode, da vsa tekočine pride do višine mesa.
V posodo dodamo še timijan, rožmarin in lovor.
Na kos kruha namažemo gorčico in ga položimo na meso (z gorčico navzdol).
Peka in postrežba
Pečico predhodno ogrejemo na 150 stopinj celzija. Ko pečica doseže željeno temeperature nastavimo pečenje z ventilacijo in posodo vstavimo v srednji del pečice. Pečemo 180 minut.
Po 180 minutah posodo odstranimo iz pečice. Na krožnik lahko, opcijsko, naložimo pečen kos kruha, ki se je pekel v posodi in nanj naložimo pečeno meso, čebulo in omako z zelišči. Posujemo s kaprami in postrežemo.
Odlična pa je tudi kombinacija s testeninami, pečenim krompirjem, polento ali rižem. Za svežino lahko dodamo še koščke sveže rdeče paprike.
Pa dober tek.
Add comment
Comments