Klasični slovenski krožnik s kislo repo, matevžem in klobaso.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 40 minut
Za pripravo potrebujemo
Sveže klobase 500 g (pečenice ali dimljene klobase) - mesarija Avbelj
Kisla repa 500 g
Kuhan rjavi fižol 400 g
Krompir 400 g
Paradižnikova mezga 60 g
Čebula 200 g
Česen 15 g
Rdeča paprika v prahu 2 žlici
Moka 2 žlici
Maslo 6 žlic
Topla voda 400 ml
Lovorjev list 2 kos
Olje
Poper
Sol
Krompir operemo, očistimo, narežemo na manjše koščke in ga uparimo ali skuhamo.
Za pripravo kisle repe v posodi raztopimo 2 žlici masla. Na raztopljeno maslo dodamo čebulo, ki jo pražimo, da postekleni. Dodamo še česen in ga pražimo, da zadiši.
Ko česen zadiši, dodamo kislo repo, ki jo lahko predhodno tudi malo oplahnemo z vodo, če želimo zmanjšati intenzivnost kislosti. Vse skupaj premešamo.
Dolijem toliko vode, da pokrije repo. Dodamo lovorjeva lista, posolimo, popramo in pokrijemo s pokrovko ter kuhamo 20 minut.
Za podmet v kozici raztopimo 2 žlici masla in dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo na rahlo popražimo.
Dolijemo 400 ml vode, dodamo rdečo papriko v prahu, dve žilci moke in premešamo. Kuhamo do vretja in ugasnemo ogenj. Občasno premešamo.
Ko je kisla repa skuhana ji dodamo podmet in vse skupaj kuhamo še 8 minut.
Za pripravo matevža v posodo dodamo dve žlici masla. Na maslo dodamo kuhan krompir v koščkih in kuhan rjav fižol. Vse skupaj po okusu začinimo s soljo in poprom ter pretlačimo.
Za pripravo svežih pečenic ali dimljenih klobas v posodo nalijemo vodo in jo zavremo. V vrelo vodo dodamo klobase in jih kuhamo 5 minut (če niso sveže jih kuhamo 7 minut). Tokrat sem uporabil res noro dobro pečenico in dimljeno klobaso mesarije Avbelj.
Ko so klobase kuhane jih odstranimo iz vrele vode in jih po eni strani zarežemo. Nekaj vode v kateri so se kuhale klobase lahko dodamo tudi h kuhani kisli repi.
V ponev dodamo 2 žlici olja in klobase popečemo na obeh straneh.
Na krožnik naložimo matevž, klobaso in kislo repo ter postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Tole je bila vrhunska večerja. Repa ravno prav kisla, pečenice vrhunsko pripravljene.