Odličen recept za pripravo govejih zrezkov v marsala omaki z gobami.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: priprava 20 minut, peka v ponvi 120 minut
Za pripravo potrebujemo
Goveji zrezki 350 g (mesarija Avbelj)
Marsala vino 200 ml (RR Selection)
Gobe jurčki 160 g
Gobe beli ali rjavi šampinjoni 200 g
Šalotke 180 g
Goveja osnova 400 ml
Česen 15 g
Peteršilj 25 g
Rožmarin 10 g
Timijan 2 g
Pšenična moka 1 žlica
Limonin sok 1 žlica
Maslo
Sol
Poper
Olivno olje
Gobe očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Sesekljamo čebulo, česen, peteršilj in eno vejico rožmarina. Dve vejici rožmarina in tri vejici timijana na sesekljamo, ker jih bomo potrebovali pri peki mesa.
Zrezke pred pričetkom kuhanja vzamemo iz hladilnika in jih pustimo vsaj eno uro na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže goveje meso proste reje mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Zrezke osušimo s papiranto brisačko in jih temeljito začinimo s poprom.
V ponev damo olivno olje, ga segrejemo in dodamo jurčke. Lahko uporabimo sveže ali zamrznjene gobe. Pražimo jih do zlato rjave barve. Med praženjem jih rahlo osolimo in jih odstranimo iz ponve.
V isto ponev damo še šampinjone in dodamo malo olivnega olja. Pražimo jih do zlato rjave barve. Med praženjem jih rahlo osolimo in jih odstranimo iz ponve.
V isto ponev damo malo olivnega olja, rožmarin in timijan. Ko se olje segreje, dodamo zrezke in košček masla in zrezke na hitro popečemo (na vsaki strani dve minuti).
Pečene zrezke odstranimo iz ponve.
V isto ponev, kjer smo popražili gobe in zrezke, damo sesekljano šalotko in jo popražimo, da postekleni.
Dodamo še sesekljan česen in ga popražimo, da zadiši.
Dodamo še košček masla in žlico moke. Rahlo popražimo, dodamo 200 ml goveje osnove in 200 ml marsala vina ter premešamo. Tokrat sem uporabil vrhunsko kvalitetno vino Marsala Fine Semisecco, ki je v ponudbi pri podjetju RR Selection.
Ko se nam omaka delno zgosti, dodamo gobe in zrezke.
Dodamo še sesekljan peteršilj in žlico limoninega soka.
Vse skupaj premešamo, pokrijemo s pokrovko in na nizkem ognju kuhamo 120 minut oz. toliko časa, da je meso mehko. Občasno premešamo in po potrebi dolijemo govejo osnovo.
Ko je meso kuhano, ponev odstavimo in si pripravimo servirni krožnik, na katerega naložimo goveji zrezek in omako. Potresemo s peteršiljem in postrežemo toplo. Kot prilogo lahko postrežemo polento ali kuhan krompir.
Pa dober tek.
Add comment
Comments