Porketa

Published on 15 November 2022 at 10:49
Rating: 5 stars
3 votes
Porketa - recept Kulinastično

Pečenka iz svinjske potrebušine z jabolčno smetanovo omako.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, peka v pečici 120 minut 


Za pripravo potrebujemo

Svinjska potrebušina (flam) s kožo ali brez 1200 g (mesarija Avbelj)

Maslo 150 g

Česen 5 strokov

Peteršilj 25 g

Sol 10 g

Črni poper 10 g

Timijan 10 g

Sojina omaka 20 ml


Za omako:

Čebula 1 kos

Jabolko 1 kos

Sladkor 5 g

Sol 7 g

Maslo 20 g

Česen v prahu 10 g

Sladka smetana 200 g

Pšenična moka 10 g

 

Porketa - recept Kulinastično

V posodo damo maslo. Dodamo timijan, sol, poper, česen in petršilj ter z vilico dobro premešamo, da dobimo  zeliščno maslo.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Meso pred pričetkom pečenja vzamemo iz hladilnika in ga pustimo vsaj eno uro na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže svinjsko meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Meso osušimo s papirnato brisačko in ga na spodnji strani zarežemo po dveh diagonalah. Na zgornji strani ga zarežemo prečno in namažemo z zeliščnim maslom.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Meso zavijemo v rolado, ga po vrhu namažemo z zeliščnim maslom in tesno zavijemo v alu folijo. Meso lahko opcijsko zavežemo tudi s kuharsko vrvico, da ostane v obliki rolade.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Pečico segrejemo na 150 stopinj celzija. Zavito meso položimo na pekač in pečemo 110 minut.

Porketa - recept Kulinastično

Med peko pripravimo jabolčno smetanovo omako. Sesekljamo čebulo in naribamo jabolko, ki ga prej olupimo.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

V ponev ali posodo za praženje damo maslo in popražimo čebulo.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Dodamo naribano jabolko, premešamo in rahlo popražimo.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Dodamo še sladkor, sol in česen v prahu ter premešamo. Dodamo še moko in rahlo popražimo.

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Dodamo smetano in pražimo ter občasno premešamo. Ko omaka zavre, jo odstavimo v servirno posodo in potresemo s svežim petršiljem.

Porketa - recept Kulinastično

Po 110 minutah peke v pečici meso odstranimo iz pečice. Odvijemo folijo, ki jo pustimo na pekaču in meso premažemo s sojino omako. Pečico nastavimo na 200 stopinj celzija in pečemo še 10 minut.

Porketa - recept Kulinastično

Pečeno porketo vzamemo iz pečice in jo narežemo na enakomerne kose. Naložimo na servirni krožnik, prelijemo z omako, ki se je nabrala v pekaču, potresemo s svežim petršiljem in postrežemo toplo. Poleg dodamo še jabolčno smetanovo omako.

 

Pa dober tek. 

Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično
Porketa - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.