Pečenka iz svinjske potrebušine z jabolčno smetanovo omako.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, peka v pečici 120 minut
Za pripravo potrebujemo
Svinjska potrebušina (flam) s kožo ali brez 1200 g (mesarija Avbelj)
Maslo 150 g
Česen 5 strokov
Peteršilj 25 g
Sol 10 g
Črni poper 10 g
Timijan 10 g
Sojina omaka 20 ml
Za omako:
Čebula 1 kos
Jabolko 1 kos
Sladkor 5 g
Sol 7 g
Maslo 20 g
Česen v prahu 10 g
Sladka smetana 200 g
Pšenična moka 10 g
V posodo damo maslo. Dodamo timijan, sol, poper, česen in petršilj ter z vilico dobro premešamo, da dobimo zeliščno maslo.
Meso pred pričetkom pečenja vzamemo iz hladilnika in ga pustimo vsaj eno uro na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže svinjsko meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Meso osušimo s papirnato brisačko in ga na spodnji strani zarežemo po dveh diagonalah. Na zgornji strani ga zarežemo prečno in namažemo z zeliščnim maslom.
Meso zavijemo v rolado, ga po vrhu namažemo z zeliščnim maslom in tesno zavijemo v alu folijo. Meso lahko opcijsko zavežemo tudi s kuharsko vrvico, da ostane v obliki rolade.
Pečico segrejemo na 150 stopinj celzija. Zavito meso položimo na pekač in pečemo 110 minut.
Med peko pripravimo jabolčno smetanovo omako. Sesekljamo čebulo in naribamo jabolko, ki ga prej olupimo.
V ponev ali posodo za praženje damo maslo in popražimo čebulo.
Dodamo naribano jabolko, premešamo in rahlo popražimo.
Dodamo še sladkor, sol in česen v prahu ter premešamo. Dodamo še moko in rahlo popražimo.
Dodamo smetano in pražimo ter občasno premešamo. Ko omaka zavre, jo odstavimo v servirno posodo in potresemo s svežim petršiljem.
Po 110 minutah peke v pečici meso odstranimo iz pečice. Odvijemo folijo, ki jo pustimo na pekaču in meso premažemo s sojino omako. Pečico nastavimo na 200 stopinj celzija in pečemo še 10 minut.
Pečeno porketo vzamemo iz pečice in jo narežemo na enakomerne kose. Naložimo na servirni krožnik, prelijemo z omako, ki se je nabrala v pekaču, potresemo s svežim petršiljem in postrežemo toplo. Poleg dodamo še jabolčno smetanovo omako.
Pa dober tek.
Add comment
Comments