Recept za pripravo odlične svinjske mrežne pečenke, ki se prileže ob posebnih priložnostih.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 15 minut, peka v pečici 90 minut
Za pripravo potrebujemo
Svinjska vratovina 1000 g (mesarija Avbelj) - za vsakih dodatnih 100 g mesa pečemo 10 minut več
Svinjska mrežica
Korenje 1 kos
Limona 1 kos
Peteršilj 1 šopek
Sol
Črni poper
Olivno olje
Meso pred pričetkom pečenja vzamemo iz hladilnika in ga pustimo vsaj eno uro na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže svinjsko meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Meso splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.
Pekač premažemo z oljem iin pričnemo s pripravo mrežne pečenke.
Korenček in limono narežemo na kolobarje. Meso temeljito začinimo s soljo in poprom.
Na začinjeno meso naložimo korenček, limono in peteršilj ter ga obdamo s svinjsko mrežico.
Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija. Pečenko naložimo v pekač, ki ne sme biti prevelik, ker drugače se omaka izsuši. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo na ventilacijskem načinu 90 minut. V kolikor je teža mesa več kot 1000 g, pečemo 10 minut dlje za vsakih dodatnih 100 g mesa.
Da pečenka ostane sočna, jo zalivamo z lastnim sokom na vsake 20 minut, dokler ni pečena.
Ko je pečenka pečena jo odstranimo iz pečice in jo pustimo počivati 10 minut. Odstranimo limono, korenček in mrežico. Preložimo jo na leseno desko, narežemo na rezine in prelijemo z omako, ki je ostala v pekaču. Narezano pečenko naložimo na servirni krožnik, dodamo nekaj sveže limone in peteršilja in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments