Svinjski kotleti v čebulni omaki

Published on 5 January 2023 at 12:52
Rating: 5 stars
2 votes
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Preprost recept za pripravo svinjskih kotletov v čebulni omaki.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 30 minut


Za pripravo potrebujemo

Svinjski kotleti 4 kos - mesarija Avbelj

Čebula 2 kos

Česen 3 stroki

Jušna osnova 150 ml

Maslo 2 žlici

Smetana za kuhanje 50 ml

Timijan

Petršilj

Sol 

Poper

Olivno olje

 

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Meso predhodno vzamemo iz hladilnika in ga pustimo 60 minut na sobni temperaturi. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže svinjsko meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si. Meso temeljito osušimo s papirnato brisačko in ga na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Kotlete ob straneh zarežemo na večih mestih (bela ovojnica), da se nam med peko ne krivijo.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Čebulo narežemo na trakove. Česen in timijan na drobno sesekljamo.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

V ponev damo olje in maslo. Počakamo, da se maščoba segreje in nato popečemo meso do zlatorjave z obeh strani. Pečene kotlete odložimo na pladenj in jih prekrijemo z alu folijo.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

V ponev, v kateri smo pekli meso, damo nekaj masla in popražimo čebulo. Jakost ognja zmanjšamo, da se nam čebula ne zažge in jo pražimo toliko časa, da je skoraj povsem mehka. Lahko jo pražimo tudi dalj časa. Odvisno, kako nam je všeč. V kolikor jo pražimo dlje, bo omaka bolj temno rjave barve.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Ko je čebula primerno mehka, dodamo česen in ga popražimo, da zadiši. Dolijemo jušno osnovo in smetano za kuhanje.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Začinimo s timijanom, premešamo in v omako dodamo kotlete. Na nizki temperaturi kuhamo še 5 minut. 

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično
Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Pripravljene kotlete naložimo v servirno posodo, potresemo s petršiljem in postrežemo toplo.

 

Pa dober tek.

Svinjski kotleti v čebulni omaki - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.