Preprost recept za pripravo mesnega raguja s panceto.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, kuhanje 240 minut
Za pripravo potrebujemo
Mleto mešano meso 1000 g (50% govedina, 50% svinjina) - mesarija Avbelj
Panceta 150 g
Korenje 1 kos (za še bolj polni okus lahko dodamo več korenja, max 3 kos na 1 kg mesa)
Steblo zelene 1 kos (za še bolj polni okus lahko dodamo več zelene, max 3 kos na 1 kg mesa)
Paradižnikova pasata 1000 ml
Pelati 400 g
Paradižnikova mezga 150 g
Čebula 2 kos
Rdeče vino 200 ml (Cabernet Sauvignon)
Mleko 200 ml
Sol
Poper
Olivno olje
Čebulo sesekljamo. Korenje in zeleno narežemo na majhne koščke. Panceto narežemo na manjše trakce.
V posodi segrejemo olivno olje na katerem popražimo čebulo, da postekleni.
Dodamo korenje in zeleno, premešamo ter kuhamo 5 minut.
Dolijemo 100 ml rdečega vina in kuhamo 3 minute, da alkohol izpari.
Dodamo panceto in mleto meso, ki ga s kuhovnico zdrobimo na drobne koščke. Tokrat sem uporabil vrhunsko sveže mleto meso mesarstva Avbelj - www.okusiavbelj.si.
Vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Ko meso porjavi, dolijemo 100 ml rdečega vina. Premešamo in kuhamo 3 minute, da alkohol izhlapi.
Ko večina tekočine izhlapi dodamo pardižnikovo mezgo in pelate ter premešamo.
Pelate lahko predhodno razrežemo z nožem ali pa jih s kuhovnico razkosamo v posodi. Premešamo in dodamo paradižnikovo pasato.
Dolijemo 1000 ml vode, premešamo in kuhamo 240 minut na zmernem ognju (ragu mora malo brbotati). Po 60 minutah kuhanja preverimo ali je dovolj tekočine. Po potrebi dolijemo še nekaj vode, premešamo in pustimo, da se kuha naprej.
Po 120 minutah preverimo okus in po potrebi dodatno začinimo. 30 minut pred zaključkom kuhanja dolijemo 200 ml mleka in premešamo. Ko je ragu skuhan, ga odstavimo z ognja in ga pustimo nekaj minut, da se umiri. Mesni ragu s panceto lahko postrežemo s testaninami, polento, rižem ali krompirjem.
Pa dober tek.
Add comment
Comments