Arančini

Published on 8 March 2023 at 10:03
Rating: 5 stars
4 votes
Arančini - recept Kulinastično

Recept za pripravo ocvrtih riževih kroglic polnjenih z mletim mesom in sirom.

Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 120 minut 


Za pripravo potrebujemo

ARANČINI KROGLICE:

Riž Arborio 500 g

Maslo 120 g

Paradižnikova mezga 1 žlica

Zelenjavna jušna kocka 1 kos

Jajca 2 kos

Čebula 1/2 kos

Drobtine

Olje za cvrtje 1000 ml

Voda 1000 ml

Sol 

Poper

 

NADEV:

Mleto mešano meso 600 g (50% govedina, 50% svinjina) - mesarija Avbelj

Korenje 1 kos ali dva manjša

Steblo zelene 1 kos ali dva manjša

Grah - opcijsko

Paradižnikova mezga 160 g

Čebula 1/2 kos

Olivno olje 4 žlice

Bazilika ali peteršilj 5 g

Sir Mocarela 200 g

Sol 

Poper

Olivno olje

Voda 

 

Arančini - recept Kulinastično

Sesekljamo čebulo. Korenje in zeleno narežemo na manjše koščke.

Arančini - recept Kulinastično

V loncu segrejemo olivno olje v katerem popražimo polovico sesekljane čebule.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Dolijemo 1000 ml vode in dodamo zelenjavno jušno kocko ter premešamo.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Dodamo še maslo, žlico paradižnikove mezge in počakamo, da tekočina zavre.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Dodamo riž, premešamo in ga kuhamo, da vsa tekočina izgine. Vmes začinimo s soljo in poprom. Pokrijemo s pokrovko in občasno premešamo, da se nam riž ne prime na dnu. Riž skuhamo al dente.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Kuhan riž naložimo na pladenj, ki ga lahko predhodno ohladimo v zamrzovalniku ali hladilniku, da se nam bo riž prej shladil. Enakomerno ga razprostremo na pladnju in ga pustimo, da se ohladi. Po vrhu riža lahko, opcijsko, potresemo še parmezan.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Med ohlajanjem riža pripravimo nadev. V ponvi segrejemo olivno olje in popražimo polovico sesekljane čebule, korenje in zeleno. Pražimo 10 minut.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Dodamo mleto meso in ga s kuhovnico zdrobimo na manjše kose.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Dodamo baziliko ali petršilj, nekaj vode (cca 50 ml) in paradižnikovo mezgo.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Začinimo s soljo in poprom in po potrebi dodamo še malo vode. Meso se ne sme izsušiti.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Vse skupaj premešamo in kuhamo 20 minut.

Arančini - recept Kulinastično

Skuhan nadev naložimo na krožnik in ga pustimo, da se ohladi.

Arančini - recept Kulinastično

Mocarelo narežemo na majhne kocke.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

V posodici razžvrkljamo jajci, ki jih rahlo posolimo.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Na krožnik natresemo drobtine, ki jih tudi malo posolimo in premešamo.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Obe roki namočimo v vodo. Na eno roko si naložimo eno plast ohlajenega riža, eno plast ohlajenega nadeva, sir, še eno plast nadeva in zadnjo plast riža ter oblikujemo v kroglico. 

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

V lonec nalijemo 1000 ml olja za cvrtje in ga segrejemo.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Kroglice pomočimo v razžvrkljana jaca in jih povaljamo v drobtinah.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Na krožnik naložimo papirnate brisačke na katere bomo odlagali ocvrte kroglice.

Arančini - recept Kulinastično

Kroglice ocvremo do zlatorjave barve in jih odložimo na krožnik s papirnatimi brisačkami. Ko ocvremo vse krogilce jih naložimo na servirni krožnik in postrežemo tople.

 

Pa dober tek.

Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično
Arančini - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.