Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik

Published on 15 November 2023 at 14:42
Rating: 5 stars
2 votes
Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Recept za pripravo sočne, hrustljavo pečene race z dušenim rdečim zeljem in domačimi mlinci.

Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 180 minut


Za pripravo potrebujemo

Raca - sveža ali zamrznjena 2200 g

Čebula 2 kos (trgovina Hruška)

Korenje 2 kos (trgovina Hruška)

Začimbna mešanica za perutnino - (Nahrin)

Rožmarin 2 vejici

Česen 2 stroka (trgovina Hruška)

Olivno olje (trgovina Hruška)

Sol (trgovina Hruška)

Poper (trgovina Hruška)

Domači mlinci 600 g (glej recept Domači mlinci)

Dušeno rdeče zelje 1000 g (glej recept Dušeno rdeče zelje)

 

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Svežo raco vzamemo iz hladilnika vsaj eno uro pred pečenjem. Zamrznjeno raco odtajamo čez noč. Pečico segrejemo na 210 stopinj celzija. Čebulo in korenje narežemo na večje kose in zložimo v posodo. Čebuli in korenju dodamo še 2 stroka olupljenega česna.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

V naoljen pekač naložimo zelenjavo.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično
Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Raco temeljito obrišemo s papirnato brisačko, da je povsem suha. Nato jo nasolimo in prepikamo z vilico.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično
Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Raco temeljito natremo z začimbno mešanico za perutnino.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično
Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

V pekač naložimo raco in jo začinimo s poprom.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Raco pečemo 25 minut na 210 stopinj celzija. Po 25 minutah temperaturo znižamo na 140 stopinj celzija in pečemo 120 minut (cca 50-60 minut na kilogram race). Vsakih 20 minut raco prelijemo s tekočino, ki se nabere v pekaču.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Po 145 minutah zvišamo temperaturo pečice na 200 stopinj celzija in raco prestavimo v zgornji del pečice ter pečemo še nadaljnjih 25 minut. Na vsakih 5 minut raco prelijemo. Pečeno raco prestavimo iz pečice in jo pustimo počivati 10 minut. 

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Raco razrežemo in jo naložimo na servirni krožnik. Poleg postrežemo dušeno rdeče zelje in domače mlince ter tako postrežemo slasten Martinov krožnik.

Pa dober tek.

Hrustljavo pečena raca - Martinov krožnik - recept Kulinastično

Add comment

Comments

There are no comments yet.