Recept za pripravo klasične Štefani pečenke iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 100 minut
Za pripravo potrebujemo
Mleto mešano meso 1000 g (70% govedina, 30% svinjina) - mesarija Avbelj
Jajca 6 kos
Mleko 200 ml (trgovina Hruška)
Čebula 1 kos (trgovina Hruška)
Česen 2 stroka (trgovina Hruška)
Star kruh ali toast 120 g
Jušna osnova 100 ml (goveja ali zelenjavna ali samo voda)
Drobtine 4 žlice
Začimbna mešanica za meso 6 g - (Nahrin)
Sol 1 žlička
Groba sol 1 žlica
Poper 2 ščepca (trgovina Hruška)
Olivno olje 2 žlici (trgovina Hruška)
Kruh narežemo na kocke in ga prelijemo z mlekom, da se popolnoma prepoji.
Za pripravo trdo kuhanih jajc damo v kozico grobo sol in nalijemo vodo, ki jo zavremo.
Med temo, ko čakamo, da voda v kozici zavre, na drobno sesekljamo čebulo in česen.
V ponvi segrejemo olje in popražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo česen in ga popražimo, da zadiši. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Ko voda v kozici zavre, z žlico, pazljivo dodamo jajca in jih kuhamo točno 8 minut. Po 8 minutah jih odstavimo z ognja in jih ohladimo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje.
V posodici, z vilico ali metlico, razžvrkljamo jajce.
V večjo posodo damo mešano mleto meso in dodamo razžvrkljano jajce, namočen kruh, ohlajeno čebulo in česen. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo začimbno mešanico za meso.
Vse skupaj temeljito premešamo z rokami.
Dodamo drobtine in ponovno premešamo, da dobimo enakomerno maso.
Pekač naoljimo. Naložimo meso in v sredini naredimo kanal kamor naložimo olupljena trdo kuhana jajca.
Naložena jajca zapremo z mesom in oblikujemo v struco, ki jo nato obrnemo, da se nam med pečenjem ne odpre. Lahko jo tudi ovijemo v alu folijo ali mrežico. Pečico segrejmo na 180 stopinj celzija.
Ob straneh dolijemo jušno osnovo in v segreti pečici pečemo 50 minut.
Po 50 minutah pečenja pečico nastavimo na funkcijo žar (najnižja stopnja žara), pečenko premažemo z oljem in pečemo še 10 minut. Ko je pečenka pečena, jo odstranimo iz pečice in pokrijemo s folijo ter počakamo 10 minut. Po 10 minutah odstranimo folijo, narežemo na debelejše rezine in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments