Odličen recept za pripravo mehke in sočne hobotnice v solati s krompirjem in češnjevimi paradižniki.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: priprava 20 minut, kuhanje 50 minut, ohlajanje 180 minut
Za pripravo potrebujemo
Hobotnica 1000 g
Krompir 500 g
Češnjev paradižnik 150 g
Olive 60 g
Limona 1/2 kos
Česen 2 stroka
Jušna zelenjava
Rožmarin 1 vejica
Lovorjev list 1 kos
Peteršilj 1 manjši šopek
Črni poper v zrnu 9 kos
Olivno olje
Balzamični kis
Mleti poper
Sol
V lonec natočimo vodo v katero damo jušno zelenjavo, rožmarin, lovorjev list in črni poper v zrnu. Vode ne solimo! Vse skupaj segrejemo, da se v vodi pričnejo prkazovati vrelni mehurčki.
Ko se v vodi pričnejo ustvarjati vrelni mehurčki, hobotnico 3 krat pomočimo v vodo, da se lovke zvijejo in tako se priseski med kuhanjem ne bod ločili od mesa.
Hobotnico potopimo v vodo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 50-55 minut (po 20 minutah jo obrnemo). Oziroma jo kuhamo toliko časa, da jo na najdebelejšem delu z lahkoto prepičimo z vilico.
Ko je hobotnica skuhana jo pustimo, da se vsaj 60 minut ohlaja v vodi v kateri smo jo kuhali (lahko jo skuhamo tudi prejšnji dan in jo pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se popolnoma ohladi). Po 60ih minutah jo odstranimo iz vode in jo pustimo, v odcejevalniku, ohlajati še 50 minut.
Med ohlajevanjem hobotnice operemo in olupimo krompir. Razrežemo ga na manjše koščke in ga oparimo ali skuhamo v vodi do mehkega (ne smemo ga razkuhati).
Ko je krompir kuhan, ga preložimo v posodo in ga pustimo, da se ohladi.
Med ohlajanjem hobotnice in krompirja pripravimo preliv. Česen in peteršilj sesekljamo in ga preložimo v posodico. Ožamemo polovico limone in jo dodamo v posodico. Dodamo še 2 žlici olivnega olja in začinimo s soljo ter poprom. Vse skupaj temeljito premešamo in postavimo v hladilnik.
Olive razkoščičimo in jih narežemo na manjše koščke. V kolikor uporabimo že razkoščičene olive, jih narežemo na kolobarje in jih postavimo v hladilnik.
Ohlajeno hobotnico splaknemo pod tekočo vodo in ji na spodnjem delu odstranimo kožo. Razrežemo jo na kolobarje in jo dodamo v posodo h krompirju.
Dodamo še olive in na krhlje narezan češnjev paradižnik. Prelijemo s prelivom in vse skupaj na rahlo premešamo.
Dodamo še olivno olje in balzamični kis ter po potrebi dosolimo. Vse skupaj premešamo in postavimo v hladilnik za 50-60 minut.
Pripravljeno solato lahko postrežemo kot hladno predjed ali kot samostojno jed.
Pa dober tek.
Add comment
Comments
Izgleda bombastično & Fantastično.
Že vem, kaj bo za vikend na mizi.