Preprost recept za pripravo udon rezancev s tofujem in šampinjoni v slastni umami omaki.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 30 minut
Za pripravo potrebujemo
Udon rezanci 600 g
Gobe 250 g (uporabimo lahko šampinjone, jurčke, bukove ostrigarje, šitake ali druge gobe)
Tofu 200 g (uporabimo lahko različne vrste tofuja oziroma lahko tofu nadomestimo z mesom)
Pak choi (pekinško zelje) 150 g (lahko nadomestimo z zeleno)
Mlada čebula 2 kos
Avokadovo olje (lahko nadomestimo z olivnim oljem)
Za umami omako:
Sojina omaka 4 žlice
Ostrigina omaka 3 žlice
Japonsko sladko riževo vino Mirin 1 žlica (lahko nadomestimo s katerokoli jušno osnovo, belim vinom ali pa samo z vodo)
Rjavi sladkor 3 žličke
Rižev kis 1 žlička (lahko nadomestimo z vinskim ali balzamičnim kisom)
Najprej pripravimo omako. V skodelico damo sojino omako, ostrigino omako, riževo vino, rjavi sladkor in rižev kis. Vse skupaj temeljito premešamo in shranimo za kasneje.
Tofu narežemo na majhne kocke. Gobe očistimo in jih poljubno narežemo.
Mladi čebuli odrežemo beli del, ki ga narežemo na kolobarje. Zeleni del čebule narežemo na 4 cm dolge koščke.
Pak choi (pekinško zelje) operemo in narežemo na poljubno velike koščke.
V ponvi segrejemo olje na katerem rahlo popražimo kolobarje mlade čebule.
Dodamo tofu in ga pražimo 2 minute ter nato dodamo gobe. Vse skupaj pražimo do zlatorjave barve.
Dodamo pak choi (pekinško zelje) in vse skupaj pražimo 3 minute.
Ko se zelje omehča, dodamo še zeleni del mlade čebule in pražimo še 3 minute.
Med pražanjem damo v lonec udon rezance in jih prelijemo z vrelo vodo ter počakamo 2 minuti, da se ločijo. Zelo rahlo jih premešamo in jih odcedimo v odcejevalniku.
Odcejene udon rezance dodamo v ponev, zalijemo z omako in vse skupaj temeljito premešamo. Pražimo še 5 minut in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments