Slasten zrezek iz cvetače pečen na ponvi.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 50 minut
Za ta recept moramo pripraviti marinado in cvetačne zrezke.
Za pripravo marinade potrebujemo
Petršilj
Rožmarin
Timijan
Česen
Šalotka ali čebula
Pol limete
Sojina omaka
Olivno olje
Balzmični kis
Rdeča paprika v prahu (lahko je tudi dimljena)
Sol
Poper
Začimbe, česen in čebulo na fino sesekljamo. V posodi zmešamo vse sestavine in dolijemo olivno olje, sojino omako in balzamični kis.
V mešanico dodamo še redečo papriko v prahu, sok polovice limete, sol in poper. Vse skupaj temeljito premešamo.
Za pripravo cvetačni zrezkov potrebujemo
Sveža cvetača cca. 1130 g (cca. 150 g zrezek na osebo)
Cvetačo operemo, ji odstranimo liste in steblo obrežemo v kvadratno obliko. Jo razpolovimo in obrežemo, da dobimo dva zrezka podobne debeline.
Oba zrezka temeljito premažemo z marinado in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Po 30 minutah marinirana zrezka vzamemo iz hladilnika in jima odstranimo marinado.
V ponev dodamo malo olja in ga segrejemo na visoko temperaturo. Na segreto olje dodamo cvetačni zrezek in ga pečemo na eni strani 4-5 minut, da se naredi lepo zapečena skorja. Zrezek obrnemo in ga popečemo še na drugi strani 4-5 minut. Ponev pokrijemo s pokrovko in zamanjšamo ogenj ter pečemo še 5-7 minut, da se zrezek zmehča. Cvetačni zrezek je dokončno pečen, ko ga z nožem z lahkoto prepičimo.
Ob cvetačnem zrezku lahko postrežemo stročji fižol (glej recept Stročji fižol s praženo čebulo in sezamom), kari skuto (glej recept Domača kari skuta) in korenčkovo solato (glej recept Korenčkova solata)
Pa dober tek.
Add comment
Comments