Sveže mešano meso pečeno na žaru.
Zahtevnost: 2 / Čas trajanja: 15-30 minut (odvisno od količine)
Za pripravo potrebujemo
Čevapčiči 600 g (sveže mešano mleto meso 60% svinjsko in 40% goveje)
Pleskavice 750 g (sveže mešano mleto meso 60% svinjsko in 40% goveje)
Svinjski ražnjiči 5 kos
Zrezki - svinjski kare brez kosti 4 kos
Svinjska vratovina brez kosti 4 kos
Olivno olje
Petršilj
Sol
Poper
Tokrat sem uporabil odlično meso vrhunske kakovosti mesarije Avbelj - njihovo ponudbo preverite na okusiavbelj.si. Meso vam lahko spakirajo po vaših željah in vam dostavijo na dom. Res so top.
Čevapčiči in pleskavice so že pripravljeni za peko tako, da z njimi ni dodatne priprave. Ražnjiče, zrezke in vratovino, pred peko, začinimo s soljo in poprom. Opcijsko lahko meso še dodatno predhodno mariniramo. Za marinado lahko uporabimo različne sestavine (rdeča paprika v prahu, česen, peteršilj, rožmarin, bazilika, timijan, sojina omaka, balzamični kis ali sok limone). Meso naj se pred peko marinira vsaj 30 minut.
Peka mesa in postrežba
Žar očistimo in ga pripravimo za peko. Za pravilno pripravo žara glej recept Nadevane Portobello gobe na žaru. Na pripravljen žar naložimo meso in pričnemo s peko.
Predno meso obrnemo se mora peči vsaj 3-4 minute, da dobimo lepo zapečeno skorjo na eni strani. Nato meso obrnemo in ga ponovno pečemo 3-4 minute. Ko na obeh straneh meso dobi primerno zapečeno skorjo, ga odstavimo na hladnejši del žara, kjer ga spečemo do konca (predvsem debelejši kosi ali kosi, pri katerih želimo doseči zapečenost well done). Za večjo sočnost mesa in dodan umami okus lahko meso med peko zalivamo s pivom.
Za pravo stopnjo zapečenosti lahko uporabimo termometer za hrano. Za željen stopnje zapečenosti se držimo spodnjih temperatur, ki se razvijejo v sredici mesa.
Rare - sredica mora doseči 49-51 stopinj celzija.
Medium rare - sredica mora doseči 55–57 stopinj celzija.
Medium - sredica mora doseči 60–63 stopinj celzija.
Medium well - sredica mora doseči 65–69 stopinj celzija.
Well done - sredica mora doseči 71 ali več stopinj celzija.
V kolikor termometra nimamo se poslužimo metode s prsti. Sprostimo roko in s prstom druge roke pritisnemo na mesnati del pod palcem. Trdota mišice ob sproščeni roki je enaka surovemu mesu na otip. Ko se s palcem dotikamo ostalih prstov, postaja mišica trša – različna trdota ustreza različnim stopnjam zapečenosti mesa.
Rare - sproščena roka.
Medium rare - s palcem se dotaknemo kazalca.
Medium - s palcem se dotaknemo sredinca.
Medium well - s palcem se dotaknemo prstanca.
Well done - s palcem se dotaknemo mezinca.
Ko je meso pečeno ga lahko ponovno posolimo in pustimo počivati vsaj 5 minut, da se sokovi povežejo in enakomerno porazdeljio. Shranimo ga v kovinsko posodo s pokrovko, da ohranimo temperaturo. Lahko zložimo tudi na krožnik in pokrijemo z alu folijo.
Za postrežbo ga zložimo na servirni krožnik in posujemo s svežim petršiljem (lahko dodamo tudi par kapljic olivnega olja).
Ob pečenem mesu lahko postrežemo pečeno zelenjavo z mladim sirom pečenem na žaru (glej recept Zelenjava z mladim sirom na žaru) in nepogrešljivo partnerico peke na žaru - šopsko solato (glej recept Šopska solata).
Za predjed pa lahko postrežemo pečene gobe na žaru (glej recept Nadevane Portobello gobe na žaru)
Pa dober tek.
Add comment
Comments