Recept za pripravo klasične mesne lazanje z bolognese omako.
Zahtevnost: 3 / Čas trajanja: 200 minut
Za pripravo potrebujemo
Mleto mešano meso 1000 g (50% govedina, 50% svinjina) - mesarija Avbelj
Testeninski listi za lazanjo 500 g (glej recept Testenine za lazanjo)
Paradižnikova pasata 1000 ml (trgovina Hruška)
Čebula 1 kos velika ali 2 manjši (trgovina Hruška)
Rdeče vino 200 ml (Cabernet Sauvignon) (trgovina Hruška)
Česen 2 stroka (trgovina Hruška)
Korenje 2 kos (trgovina Hruška)
Mleko 250 ml (trgovina Hruška)
Steblo zelene 1 kos ali dva manjša (trgovina Hruška)
Mešani ribani sir 330 g
Mocarela sir 125 g
Parmigiano Reggiano ali Grana Padano ali Pecorino 60 g
Maslo 25 g (trgovina Hruška)
Pšenična moka 25 g (trgovina Hruška)
Sol (trgovina Hruška)
Poper (trgovina Hruška)
Olivno olje (trgovina Hruška)
Muškatni orešček 1/4 žličke
Čebulo, korenje in zeleno narežemo na manjše koščke. Česen sesekljamo na drobno.
V posodo nalijemo olje in ga segrejemo.
Ko se olje segreje, dodamo zelenjavo in jo pražimo, da čebula postekleni.
Ko če bula postekleni, dodamo česen in ga popražimo, da zadiši.
Nato dodamo meso, ki ga s kuhovnico nadrobimo in ga pražimo do svetlo rjave barve.
Dolijemo vino, premešamo in ga pokuhamo, da alkohol izhlapi. Ko rdeča barva izgine vemo, da je alkohol izparel.
Dodamo paradižnikovo pasato in premešamo.
Začinimo s soljo in poprom. Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 60 minut. Občasno premešamo.
Po 60 minutah odstranimo pokrovko in dolijemo vodo ter kuhamo še 60 minut. Občasno premešamo.
Med kuhanjem bolognese omake pripravimo še bešamel omako. V kozici, na nizki temperaturi, raztopimo maslo.
Dodamo moko in od tega trenutka konstantno mešamo z metlico.
Ko se zmes zgosti, dolijemo polovico mleka in mešamo.
Na nizkem ognju mešamo in segrevamo. Nato dolijmo preostalo mleko, rahlo posolimo, premešamo in dodamo mleti muškatni orešček.
Ko je zmes malo bolj gosta kot masa za palačinke, jo odstavimo z ognja in tako imamo pripravljeno bešamel omako.
Pekač premažemo z oljem.
Na noljen pekač naložimo eno plast bolognese omake in jo enakomerno razporedimo po pekaču.
Na omako zložimo eno plast testenin za lazanjo.
Dodamo še eno plast omake.
Na omako potresemo eno plast vseh sirov in nekaj bešamel omake.
Postopek ponovimo, da napolnimo pekač. Nekaj ribanega sira si lahko prihranimo za dodatno plast sira na vrhu. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija in lazanjo pečemo 30 minut.
Po 30 minutah lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati 10 minut. Nato jo razrežemo, naložimo na servirni krožnik in postrežemo toplo.
Pa dober tek.
Add comment
Comments